Az igazság az inkvizícióról

AZ INKVIZÍCIÓ

1215-ben, III. Ince pápa létrehozott egy egyházi bíróságot – a szent inkvizíciót. Így kezdődött a kínzások és üldöztetések, intrikák és titkok, babonák és boszorkányüldözések hatalmas véres történelme. Ismerje meg a hihetetlen, sötét és meglepő tényeket a Viasat History Inkvizíció című sorozatában.

1
2
3
4
5
6
7
/7

Máig is, megszakítás nélkül létezik az inkvizíció - 800 évvel a létrehozása után. Hittani Kongregáció a mai elnevezése.

A történelem legvérszomjasabb inkvizítora, Thomas Torquemada volt, aki körülbelül 10 000 ember haláláért volt felelős.

Az inkvizíció áldozatainak teljes száma ismeretlen. Különböző források szerint körülbelül 100 000 és 10 millió közé tehető a halálos áldozatok becsült száma.

Finnországban volt a legalacsonyabb a máglyahalára ítéletek száma – 15%, míg a legmagasabb Luxemburgban volt, ahol a vádlottak 90%-át megégették.

Az 50 kg-nál nagyobb testsúlyú nőket nem állították bíróság elé boszorkányság vádjával. Úgy gondolták, hogy a boszorkányok seprűje nem képes 50 kg-nál nagyobb súly felemelésére.

A vízpróba vagy úszáspróba volt a boszorkányok bűnösségének eldöntésére szolgáló istenítélet egyik módja, melyet a 19. századig alkalmaztak. Megkötözték és vízbe dobták a boszorkánysággal vádlottakat, és megvárták, hogy a víz felszínén maradnak-e vagy elsüllyednek. Úgy gondolták, akkor bűnösök, ha a víz felszínén maradnak, míg akkor ártatlanok, ha elsüllyednek.

Elegendő alapot szolgáltattak a vádakhoz: elhízottság, kóros soványság, a túl nagy vagy kicsi testmagasság, a szépség és természetesen az ateizmus.

Melyikben
vagy bűnös?
Tudd meg most